De kans dat onze jeugd te maken krijgt met overgewicht hangt helaas steeds vaker samen met de portemonnee van de ouders en de wijk waarin je woont.
Armoede bijvoorbeeld speelt een belangrijke rol omdat minder financiële middelen kan leiden tot stress. Stress heeft invloed op het kunnen maken van gezonde keuzes, zoals bij voeding. 20% van de kinderen die in armoede leven, heeft overgewicht (bron NJi).
Jongeren met een niet- westerse migratieachtergrond hebben vaker (ernstig) overgewicht dan jongeren zonder migratieachtergrond. Dit verschil is al zichtbaar bij kinderen van 2 jaar en wordt groter naarmate kinderen ouder zijn. Overgewicht komt minder voor bij kinderen van wie allebei de ouders in Nederland zijn geboren.
In sommige wijken in Utrecht is het percentage kinderen met overgewicht zelfs 31%. Overgewicht vanaf de peuterleeftijd komt vaker voor in Overvecht, Kanaleneiland, Transwijk, Nieuw Hoograven, Bokkenbuurt en Zuilen-noord en –oost. Voor 10- en 11-jarigen geldt dat ook kinderen die wonen in Ondiep, 2e Daalsebuurt, Lombok, Leidsche weg of Leidsche Rijn Centrum vaker te zwaar zijn.
Percentage kinderen met overgewicht, naar leeftijd en subwijk (JGZ 2015 t/m 2019).
We willen toch dat onze kinderen gezond en veilig opgroeien? Door gezond te eten op school is een enorme gezondheidswinst te behalen en strijden we tegen de toenemende kansenongelijkheid.
Kindercampus Molenpark heeft het vignet Gezonde School behaald door samen te werken met LunchMaatjes. Met het vignet Gezonde School laat Kindercampus Molenpark zien dat de school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. LunchMaatjes is trots op dit behaalde resultaat!
Groenten en fruit zijn goed voor je gezondheid en voor het milieu. Toch eten we er veel te weinig van. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) helpt Nederland om meer groenten en fruit te eten. LunchMaatjes wil hier natuurlijk aan bijdragen! We sluiten ons dan ook graag aan als partnerproject.
En weer een hele mooie samenwerking waar we ontzettend blij mee zijn: vanaf 17 april kunnen we gebruik maken van de professionele ruime keuken van Sportpark Marco van Basten bij Stichting de Noordpunt. Dit geeft ons de mogelijkheden om nog efficiënter de gezonde zelfsmeerlunch voor te bereiden zodat we meer scholen kunnen gaan bedienen!
Heel blij en trots zijn we op de samenwerkingen die we per 1 april zijn aangegaan! Ons team is flink uitgebreid: Thara komt bij ons werkervaring opdoen na bemiddeling door de Gemeente Utrecht en o.a. Mina en Laura van het ROC Midden Nederland komen bij ons de komende maanden stage lopen. Succes dames, samen zorgen we voor een gezond eetpatroon op school!
Goed nieuws! Onze crowdfunding is afgelopen en we hebben ons streefbedrag ruimschoots gehaald! Met de EUR 6.625,00 die we in totaal hebben opgehaald zijn we als start-up voorlopig uit de kosten, én hebben we een flinke buffer om eten in te kopen, ook voor die kinderen waarvan de ouders straks niet de middelen hebben om een financiële bijdrage te doen.
Op 14 oktober, de Nationale Groente- en Fruitdag, heeft LunchMaatjes voor het eerst een gezonde zelfsmeerlunch aangeboden aan de kinderen van groep 7 en 8 van Kindercampus Molenpark in Utrecht. Een groot succes! Mede dankzij de lekkere producten die werden aangeboden door KoppertCress hadden we een prachtige eerste proefdag.
Op donderdag 24 september 2020 vond het online symposium “Een gezonde schoollunch in de praktijk” plaats. Met veel enthousiasme presenteerde Coosje Dijkstra van het Eten op school team de resultaten van het onderzoek naar het draagvlak, de samenstelling, de implementatie en de effecten van een gezonde schoollunch op basisscholen in Nederland.