WIE ZIJN WIJ?

Wij, Jos en Jeroen Lutterman, zijn 2 broers met schoolgaande kinderen en een passie voor gezond eten. We hebben als doel een gezonde en betaalbare zelfsmeerlunch aan te bieden aan kinderen op basisscholen in de stad Utrecht en zijn hier vanaf oktober 2020 concreet mee gestart.

Wil je meer weten over Jos Lutterman en Jeroen Lutterman kijk dan even op LinkedIn.

Om onze doelstelling te bereiken gaat LunchMaatjes sinds 1 december 2021 verder als Stichting LunchMaatjes.

Neem contact op

Jeroen-en-Jos-Lutterman

'Die blije en enthousiaste koppies die iets nieuws proeven, daar doen we het voor!'

Stichting LunchMaatjes

ONZE DOELSTELLING

Stichting LunchMaatjes stelt zich tot doel om gezond eetgedrag bij jonge kinderen te stimuleren door het aanbieden van een gezonde lunch op school. Het is voor ons van groot belang dat schoollunches niet alleen gezond en smakelijk zijn, maar ook beschikbaar zijn voor kinderen waarvan de ouders het misschien niet kunnen betalen. Stichting LunchMaatjes zorgt ervoor dat ook kinderen van ouders met een kleinere portemonnee op school kunnen genieten van de zelfsmeerlunch.

Wij willen actief kansenongelijkheid bestrijden en zorgen ervoor dat alle kinderen hetzelfde kunnen eten op school. Wij willen dat kinderen gezamenlijk lunchen op school, waarbij er ruimte is om te leren over voedsel en over smaken. Wij denken dat dit een aanzienlijke gezondheidswinst voor onze maatschappij kan opleveren.

ONZE ACTIVITEITEN


Uit onderzoek is gebleken dat een actief fruitbeleid op school ervoor zorgt dat kinderen eerder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnenkrijgen. Ook is uit onderzoek gebleken dat een meerderheid van ouders, scholen en kinderen een voorkeur heeft voor een zelfsmeerlunch. Daarom organiseert Stichting LunchMaatjes dagelijks 2 eetmomenten op scholen: het gezonde ’10-uurtje’ en de ‘zelfsmeerlunch’.

Naast het compleet verzorgen van de eetmomenten voorzien wij in een intensieve samenwerking met de school, bijvoorbeeld op het gebied van voedseleducatie. Ook willen wij een betrouwbare lokale partner zijn en samenwerken met leveranciers die zich inzetten voor duurzame/biologische productieketens, het voorkomen van food-waste en het verminderen van de CO2-footprint.

Stichting LunchMaatjes zet zich in om sponsoren te vinden waarmee de lunch kan worden aangeboden aan alle kinderen op de basisschool.

Beleidsplan Stichting LunchMaatjes

BESTUUR

Jasper Bunt – Voorzitter

Ik ben Jasper Bunt (1976) en woon met mijn vrouw en twee zoons in het mooie Utrecht.

Ik ben een bevlogen schoolleider in het Utrechtse basisonderwijs. De invloed en verantwoordelijkheid van het basisonderwijs is groot en het werken in het basisonderwijs is prachtig. Bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en de kwaliteit van onderwijs geven mij veel voldoening. Daarnaast heb ik een voorliefde voor lekker eten. Koken is één van mijn favoriete bezigheden.

Gezonde voeding en maatschappelijke betrokkenheid komen wat mij betreft samen in Stichting Lunchmaatjes. Als voorzitter van de stichting zet ik mij in om ervoor te zorgen dat alle kinderen een gezond eetpatroon ontwikkelen dat niet afhankelijk is van de portemonnee van hun ouders. Mijn ervaring en verbinding met het Utrechtse basisonderwijs kunnen hierbij helpen.

 

Anna Rozendaal – Secretaris

Anna Rozendaal, 37 jaar oud, trotse moeder van twee kinderen in de basisschoolleeftijd en ruim 15 jaar samen met mijn geliefde. Na lange tijd gewerkt te hebben als externe organisatieadviseur ondersteun ik nu de ontwikkeling en verandering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als interne adviseur.

Het is mijn persoonlijke ambitie om actief bij te dragen aan een veilige, gezonde en liefdevolle omgeving voor ieder kind. Ik houd van verschillen als ze voortkomen uit authenticiteit, maar ervaar ze als onacceptabel als ze voortkomen uit een kansarme of kansrijke startpositie. Daarom concretiseerde ik deze zomer mijn ambitie en sloot me aan bij het bestuur van Stichting Lunchmaatjes.

In mijn rol als secretaris en organisatiekundige zet ik mijn kennis, ervaring en talenten in om LunchMaatjes uit te laten groeien tot een goed draaiende organisatie die voor (nog meer dan nu) kinderen gezonde lunches verzorgt. Want gezonde gewoontes zijn belangrijk voor ons allemaal. En als dat niet vanzelfsprekend is, hebben we samen een verantwoordelijkheid om deze aan alle kinderen te bieden.

 

Jos Lutterman – Penningmeester

Na een jarenlange carriere bij één van de grootste Nederlandse banken heb ik in 2020 besloten het roer om te gooien. Ik zocht werk met meer maatschappelijke relevantie en miste het ondernemerschap. Als betrokken ouder was ik altijd betrokken bij het wel en wee van de basisschool van mijn dochters en zag van dichtbij dat een basisschool veel meer is dan een plek waar kinderen leren rekenen en schrijven.

Schrijnend is het om te zien hoe kansenongelijkheid zich al op de basisschool manifesteert, o.a. te zien in het broodtrommeltje. En daar wil ik, samen met mijn broer Jeroen, iets aan doen! Het idee voor LunchMaatjes was snel geboren.

Als één van de ‘founding fathers’ van LunchMaatjes voel ik een sterke drang om onze missie – gezonde lunches op de basisschool voor àlle kinderen – uit te voeren. Door een stichting op te richten kunnen we hopelijk meer partners aan ons verbinden.

 

Jacques Hendrikx – special projects

Met het gezond voeden van kinderen wordt de basis voor een evenwichtige toekomstige samenleving gelegd. Toch is het zo dat er een beangstigende tweedeling in Nederland bestaat, ingegeven door een schrijnend verschil in kansen, veelal veroorzaakt door de plek van geboorte en wonen. Dat resulteert ertoe dat aanzienlijke aantallen kinderen zonder ontbijt of zelfs lunch hun dag moeten starten; hoewel dat voor anderen als een vanzelfsprekendheid wordt gezien.

Vanuit de Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt worden kinderen, die zonder ontbijt aan hun dag beginnen omdat de ouders zich dat niet kunnen veroorloven, iedere week van een ontbijttas voorzien. Dat initiatief sluit naadloos aan bij het LunchMaatjes initiatief dat gezonde lunches op basisscholen verzorgt. Alles met één doel: dat kinderen zich dusdanig kunnen voeden zodat zij vol energie op school en daarbuiten zich kunnen ontwikkelen tot participerende / betrokken medeburgers.

Dit is mijn motivatie om als bestuurslid van de Stichting LunchMaatjes mij voor de wederzijdse doelstellingen in te zetten.

 

Onze bestuursleden zetten zich geheel belangeloos in voor Stichting LunchMaatjes en ontvangen hiervoor geen beloning.

Stichting LunchMaatjes staat geregistreerd onder de volgende gegevens:

KvK:                84649097

BTWnr:          NL863297754B01

RSIN:              863297754

Nieuws